Nieuws Succesvolle afsluiting van de eerste Zero Emission Truck Academy in Zeeland

Succesvolle afsluiting van de eerste Zero Emission Truck Academy in Zeeland

Wie kan zich aansluiten bij
Zeeland Connect?

Ben jij als vervoerder, verlader, logistiek dienstverlener of terminal actief in de logistiek? Of ben je actief in de bouw, productie of een andere sector met een eigen warehouse of voertuigen? Sluit je dan aan bij Zeeland Connect.

Agenda

Bekijk hier onze agenda voor de komende periode

Succesvolle afsluiting van de eerste Zero Emission Truck Academy in Zeeland

Donderdag 16 november markeerde het einde van een inspirerende reis voor een groep Zeeuwse ondernemers die gedurende vijf dagen hebben deelgenomen aan de Zero Emission Truck Academy. Deze unieke samenwerking tussen Stedin, Provincie Zeeland, Stichting Zeeuwse Publieke Belangen, Zeeland Connect en HCNP – Hytruck Consult & Partners heeft de deelnemers voorzien van diepgaande kennis over zero-emissie voertuigen, duurzame energie, kosten- en opbrengstanalyses, en nog veel meer.

De vijf cursusdagen in vogelvlucht:

Dag 1: Een nieuw begin

De cursus begon met enthousiasme en nieuwsgierigheid terwijl de ondernemers hun eerste stappen zetten in de wereld van zero-emissie voertuigen. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat opende de sessies, en de deelnemers werden beloond met een breed scala aan onderwerpen, waaronder kW en kWh, laadinfrastructuur, energiebeheer, ritplanning en subsidies.

Dag 2: Duik in elektriciteitsnetwerken en voertuigtechniek

De focus lag op het begrijpen van elektriciteitsnetwerken en voertuigtechniek. Deelnemers kregen inzicht in AC en DC laden, ontdekten het verschil tussen C-factor en harmonische verstoring, en werden voorbereid op de transitie naar elektrisch transport. Kotra Logistics verzorgde niet alleen een inspirerende locatie maar ook uitstekende ontvangst en catering.

Dag 3: Praktijkervaring en inspiratie

G. Bosman Transport Nisse B.V. opende zijn deuren en de deelnemers kregen een digitaal kijkje in de keuken bij Rooy Transport – Logistiek. Het was een dag vol inspiratie en praktijkvoorbeelden over hoe de energietransitie als een kans kan worden benut, zelfs in tijden van netcongestie.

Dag 4: Diepgaande discussies bij Impuls Zeeland

De groep ging in gesprek over de elektrificatie van transport en ontving waardevolle inzichten van Rick Suurmond van Impuls Zeeland. Discussies over innovatie, exponentieel denken, waterstof, TCO-berekeningen, netcongestie en dynamische tarieven domineerden de dag. Robert Gunsing sloot de avond af met een duik in de wereld van Hernieuwbare Brandstof Eenheden (HBE’s).

Dag 5: Een afsluitend hoogtepunt

De laatste dag was gevuld met pioniersgeest en reflectie. Deelnemers deelden ervaringen, waagden zich aan de transitie naar Zero Emissie, en sloten de vijf leerzame dagen af. Een bijzonder moment waarop logistiek Zeeland de weg werd gewezen naar een duurzame toekomst.

Een nieuwe start

Met voldoende kennis en inzicht in zero-emissie transport zijn de deelnemers nu gewapend om weloverwogen beslissingen te nemen over de verduurzaming van hun wagenparken tot 2030. Het individuele transitieplan dat tijdens de cursus is ontwikkeld, biedt een specifieke richting voor elk bedrijf.

Dankzij de inzet van alle betrokken partijen was de Zero Emission Truck Academy niet alleen educatief maar ook een onvergetelijke ervaring voor de Zeeuwse ondernemers. En voor degenen die geïnspireerd zijn om ook deel te nemen: de inschrijvingen zijn geopend voor de start in januari 2024. Maak je klaar om de volgende stap te zetten in de transitie naar een duurzamere toekomst van transport!

Is jouw bedrijf actief in de transport- en logistieke sector en wil je weten hoeveel waarde deze opleiding voor jullie kan hebben? Neem dan zeker even contact op met Rick Suurmond, projectmanager Zero Emission Truck Academy, via 06-45210587.

 

Innovatielijnen Zeeland Connect

Logistieke Stromen en Verbindingen

Zero Emissie Logistiek

Digitalisering en Robotisering

Autonoom Transport