Hoe helpt digitalisering mijn bedrijf verder?

Wat betekent robotisering voor mijn personeelsbeleid?

Hoe kan ik handig gebruik maken van data?

Agenda Autonoom Transport

Digitaal Doen 21 oktober

Digitalisering in de logistiek   Veiliger werken, beter plannen, sneller schakelen, meer efficiency. Digitalisering biedt veel voordelen in de logistiek. Maar welke ontwikkelingen zijn er en hoe geef je hier praktisch invulling aan in jouw bedrijf? Dat laten we...

Zeeland Connect Netwerk Club Agenda

Zeeland Connect Netwerk ClubDe Zeeland Connect Netwerk Club is een zakelijk netwerk gebaseerd op vertrouwen en samenwerking met als doel de logistiek in Zeeland te versterken. We brengen partners en ondernemers op een aangenaam effectieve manier met elkaar in contact...

Agenda overzicht

Actueel

Jaarcongres: werkboek helpt vernieuwen

Jaarcongres Zeeland Connect: werkboek helpt vernieuwen Tijdens het jaarcongres van Zeeland Connect op 14 oktober nam Jo-Annes de Bat het eerste exemplaar van het ‘Werkboek Integrale Innovatie- & Veranderaanpak’ in ontvangst. Het boek helpt bedrijven te vernieuwen....

Zeeland Connect : Maak kennis met Gerben Paauwe

Stuurgroep Zeeland Connect: maak kennis met Gerben Paauwe De meerwaarde van Zeeland Connect zit in het netwerken en samenwerken, aldus Gerben Paauwe van Kloosterboer en lid van de stuurgroep van Zeeland Connect. “De meerwaarde is dat we daarbij focus leggen op de...

Laatste hand gelegd aan autonome Terminaltrekker

Terberg en EasyMile leggen laatste hand aan autonome terminaltrekker voor het project Living Lab Autonoom Transport.   In juli 2021 verliet het prototype van de Terberg YT203EV autonome elektrische terminal trekker de werkplaats in Benschop voor transport naar...

Nieuws overzicht

Belang voor Zeeland

In de komende jaren zullen in Nederland eerst ‘connected’ voertuigen, zoals truck platooning, grootschalig worden ingevoerd en vervolgens stappen gezet worden voor het invoeren van volledig autonome voertuigen. Ook autonome schepen zullen hun intrede doen. We onderzoeken hoe bedrijven deze technologie kunnen inzetten en welke aanpassingen hiervoor nodig zijn binnen bedrijven en in de infrastructuur.

De invoering van volledig autonoom transport kan een grotere impact hebben op de bedrijfsprocessen dan het vervangen van een chauffeur door een computer. De verwachting is dat autonome trucks 24 uur per dag zullen rijden tussen hubs in een (inter)nationaal netwerk. Autonome voertuigen hebben een control room waar operators in steeds minder vaak voorkomende gevallen een manuele interventie kunnen plegen. Een vergelijkbare ontwikkeling is gaande in de binnenvaart en zeevaart. Het ontwikkelen van logistieke diensten en partnerships voor de last mile vraagt om nieuwe competenties van en samenwerking door Zeeuwse logistiek dienstverleners en het opzetten van Zeeuwse hubs die meedraaien in deze netwerken. 

  Heb je vragen over Autonoom Transport?

  Kymo Engelman

  Innovatielijn manager Living Lab Autonoom Transport
  E-mail: kymoengelman@impulszeeland.nl

  Synchromodaal transport

  Laatste hand aan autonome terminaltrekker

  Terberg en EasyMile leggen laatste hand aan autonome terminaltrekker voor het project Living Lab Autonoom Transport.

  In juli 2021 verliet het prototype van de Terberg YT203EV autonome elektrische terminal trekker de werkplaats in Benschop voor transport naar EasyMile in Frankrijk, gespecialiseerd in chauffeurloze technologie, voor verdere ontwikkeling. De partnership tussen Terberg en EasyMile is gericht op het volgend jaar leveren van een volledig functionele autonome trekker. Deze wordt begin 2022 ingezet in de eerste autonome live pilot op de terminal van Kloosterboer in Vlissingen, als onderdeel van het OPZuid project Living Lab Autonoom Transport Zeeland project.

   

  Dare2Share

  Zelfrijdende trucks in Zeeland

  De techniek om containers zonder chauffeurs te verplaatsen en te vervoeren, is er al. Maar veilig tussen het andere verkeer manoeuvreren en rekening houden met andere weggebruikers en verkeerssystemen, dat is een flinke uitdaging. Een consortium van Zeeuwse en Brabantse partners gaat hem aan. Zeeland is de eerste provincie waar zelfrijdende vrachtwagens bij wijze van proef de openbare weg op gaan.

  Het project draagt de naam “Living Lab Autonoom Transport Zeeland” en is een initiatief van innovatienetwerk Zeeland Connect. “Autonoom vervoer in de logistieke sector zal een grote impact gaan hebben op ons dagelijks leven”, verwacht interim projectleider Rubin van der Linde. “Denk bijvoorbeeld aan een grotere veiligheid op de weg en vermindering van fileproblemen.

  Miljoenen voor proef met op afstand bedienbare haventrucks

  VLISSINGEN – Vrachtwagens en binnenvaartschepen die in het Zeeuwse en Vlaamse havengebied op afstand worden bestuurd: het is geen toekomstmuziek meer. Vanaf september wordt ermee geëxperimenteerd.

  Het gaat om een groot, driejarig onderzoek onder de naam 5G-Blueprint. Het project heeft deze week 10 miljoen euro subsidie ontvangen van de Europese Unie.

  Het is een initiatief van een consortium van 28 partijen. Behalve overheden zijn North Sea Port, de Antwerpse haven, bedrijven en academische instellingen betrokken. Vanuit Zeeland is dat Zeeland Connect, ofwel HZ University of Applied Sciences, Economische Impuls Zeeland, Kloosterboer en Verbrugge International.

  Projectpartners: