BEDRIJFSBEZOEK AAN ELOPAK

Op bezoek bij het volautomatisch hoogbouwmagazijn van Elopak in Terneuzen

 

Vrijdag 3 maart organiseerden we een bedrijfsbezoek aan het nieuwe volautomatische hoogbouwmagazijn van Elopak en AC Rijnberg Transportservice in Terneuzen. Niels van Sabben en Michal Sprenkels van Elopak namen ons mee in het verhaal van het Noorse bedrijf en hoe dit magazijn, ook wel High-Bay Warehouse genoemd, tot stand is gekomen. Een interessante middag! 

Sinds 1968 produceert Elopak in Terneuzen kartonnen drankverpakkingen voor zuivel, sap, soep, saus en water. Daarnaast is het bedrijf leverancier van complete verpakkingssystemen bestaande uit verpakkingsmaterialen, vulmachines en distributiesystemen.

In het korte tijdbestek van 12 maanden is er door Cordeel Nederland gebouwd aan het High-Bay Warehouse. Een volautomatisch magazijn met een capaciteit van meer dan 24.000 pallets. In november 2022 is het pand in gebruik genomen, dat met een lengte van 113 meter, breedte van 51 meter en hoogte van 25 meter zeker opvalt als je langs het bedrijventerrein rijdt.

Het nieuwe magazijn is helemaal van deze tijd: zeven robotkranen halen 24 uur per dag en zeven dagen per week de pallets in en uit het magazijn. Alle processen zijn vanaf het verlaten van de fabriek tot het bereiken van de staging area, waar de pallets klaar staan om te worden geladen, volledig geautomatiseerd. Dankzij de nieuwbouw is het niet langer nodig de verpakkingen verspreid over meerdere locaties op te slaan, wat zorgt voor een flinke reductie van het aantal transportbewegingen.

Aan de opslag van de bijna 400 miljoen kartonnen drankverpakkingen komen bijna geen medewerkers meer te pas: zeven robotkranen plaatsen zo’n 24.000 pallets volautomatisch in rekken van 25 meter hoog. Om pallets volautomatisch op te slaan en naar de expeditie te transporteren is een zeer grote mate van nauwkeurigheid vereist. Zo mag de afwijking over een lengte van 100 meter maar 10 mm beslaan. Bijna iedere minuut kan een pallet weggezet worden en het duurt ongeveer een half uur om een vrachtwagen te laden. Indrukwekkend om deze bewegingen in het magazijn te mogen aanschouwen!