In het project Dare2Connect “Transparency in shipping costs and carbon footprint” onderzoeken de project partners, HelloContainer, HZ University of applied science, UC group en Dacomex, in samenwerking met Zeeland Connect, het duurzaam en efficiënter inrichten van container transporten in Zeeland. Met dit project wil men inzicht krijgen in de randvoorwaarden en kennis opdoen over de factoren die van invloed zijn op modaliteit keuzes van verladers.
Dacomex
Dacomex in Sint-Maartensdijk, neemt deel aan dit project en is actief in het telen, de verwerking en handel in uien en aardappelen en exporteert naar diverse continenten. Zij verschepen de kwaliteit producten, met onder andere reefer containers (geconditioneerd) naar diepzee havens, zoals Rotterdam, Antwerpen en Vlissingen. Daarvandaan vertrekken de container schepen naar klanten van Dacomex, onder andere in Afrika, Azië en Midden-Amerika. Het voortransport vanaf Dacomex en de telers naar de diepzee havens gaat nu nog via wegtransport.
Dacomex werkt al sinds 1961 met respect voor mens en milieu. Vanuit die visie is het reduceren van CO2 emissie in de logistieke keten steeds belangrijker. Om een juiste afweging te kunnen maken in de keuze voor een transport modaliteit, wordt er onderzocht welke factoren daarbij belangrijk zijn, voor bijvoorbeeld de selectie van binnenvaart. Afwegingen hierbij zijn, welke binnenvaart terminals in aanmerking komen (afhankelijk van de uiteindelijke diepzee haven), de totale transport kosten, inclusief op- en overslag, de transit tijd, vaarschema’s, aansluiting op diepzee terminals, beschikbaarheid van reefer containers en de CO2 emissie.
De huidige CO2 emissie van de transporten zijn in kaart gebracht en er valt een aanzienlijke reductie te bereiken bij de keuze voor binnenvaart. Er kunnen per transport meer containers vervoerd worden per binnenvaart schip, waardoor de vrachtwagens voor het kortere voor- en natransport naar en van terminals efficiënter ingezet kunnen worden.
Het is van groot belang voor Dacomex, om vooraf over de juiste informatie te kunnen beschikken om een afgewogen keuze te maken voor binnenvaart als alternatieve modaliteit.
Veilig en betrouwbaar uitwisselen
De deelnemende project partners ondersteunen Dacomex hierbij en onderzoeken de operationele, technische en economische haalbaarheid inclusief de benodigde informatie en databronnen om de keuze eenvoudiger te maken. Het doel is uiteindelijk om alle benodigde informatie op een veilige en betrouwbare manier, met inzet van iSHARE met de diverse partijen in de keten (verladers, terminals, transporteurs) uit te kunnen gaan wisselen.
Met de uiteindelijke resultaten van het nog lopende onderzoek wordt het mogelijk om in de toekomst meer verladers in Zeeland, te kunnen ondersteunen in hun besluitvorming voor milieu vriendelijker transport modaliteiten voor import- en export van containers. Hiermee kunnen bedrijven in Zeeland nog vaker een bijdrage gaan leveren aan het reduceren van CO2 emissie in transport en uiteindelijk een schonere wereld.
Interesse om mee te doen?
Neem contact met ons op voor meer informatie!
Praktisch
Einddatum: 1-10-2023
Projectpartners: Dacomex, iSHARE/UC Groep, HZ University, Zeeland-Connect, HelloContainer
Contact
Nieuws
Digitalisering in de logistieke sector
Logistieke sector weet online platformen steeds beter te vinden The Swaen en P&O Ferrymasters behalen winst en efficiency met digitaal platform Digitalisering heeft de manier waarop bedrijven werken in veel sectoren veranderd, en logistiek is daarop geen...
Dare2Connect bezoekt Verladerskring
Projectpartner HelloContainer heeft de Verladerskring Kanaalzone bijgepraat over de ontwikkelingen binnen het project
Dare2Connect van start
Het project Dare2Connect is op 1 september 2021 van start gegaan!
Maak kennis met Zeeland Connect
Zeeland Connect is er voor Logistiek Zeeland, wij organiseren regelmatig kennissessies en netwerkbijeenkomsten.
Het project ‘Transparancy in shipping cost and Carbon Footprint’ wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, mede gefinancierd in het kader van de respons van de Unie op de COVID-19 pandemie
