Nieuws Gratis tool Zero Emissie Transport

Gratis tool Zero Emissie Transport

Wie kan zich aansluiten bij
Zeeland Connect?

Ben jij als vervoerder, verlader, logistiek dienstverlener of terminal actief in de logistiek? Of ben je actief in de bouw, productie of een andere sector met een eigen warehouse of voertuigen? Sluit je dan aan bij Zeeland Connect.

Agenda

Bekijk hier onze agenda voor de komende periode

Gratis tool Zero Emissie Transport Kompas helpt Zeeuwse bedrijven bij verduurzamen wagenpark

Wat is voor een transportbedrijf het beste moment om over te stappen van dieseltrucks op een elektrisch wagenpark? Elk bedrijf in de mobiliteitssector weet dat het iets aan zijn CO2-uitstoot moet doen, maar kun je dat het beste nu doen of pas over een paar jaar? De tool Zero Emissie Transport Kompas, die is gemaakt door onderzoekers van het lectoraat Supply Chain Innovation van de HZ University of Applied Sciences helpt Zeeuwse ondernemers bij deze overstap.

De ontwikkeling van het unieke ZET Kompas is onderdeel van het project Zero Emission Transport. Hierin werken Zeeland Connect, HZ University of Applied Sciences, Economische Impuls Zeeland, Scalda, de provincie Zeeland en transportbedrijven aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen in de Zeeuwse transportsector. Het wordt gefinancierd met geld uit Brussel via het OPZuid-programma en een subsidie van de provincie Zeeland.

Klimaatakkoord
Ondernemers in de Zeeuwse mobiliteitssector moeten volgens het klimaatakkoord in 2030 een CO2-reductie van 49 procent ten opzichte van 1990 hebben gerealiseerd. Aangezien er op vrachtwagens een afschrijvingstermijn zit van minimaal zeven jaar moeten veel ondernemers de komende tijd besluiten of ze overstappen op een ander type voertuig (elektrisch, waterstof of een andere bron).

Geen makkelijke beslissing
Makkelijk is dat niet. Tal van factoren spelen mee, zoals de stand van de techniek, betaalbaarheid van elektrische wagens, beslissingen van de concurrentie, of er heffingen komen voor dieseltrucks en de beschikbaarheid van subsidies. “Het is een moeilijke beslissing voor ondernemers. Ze kunnen ondersteuning zeker gebruiken. Als ze nu nog een nieuwe dieseltruck kopen, is dat misschien goedkoper dan een elektrische, maar in 2025 mag je Rotterdam al niet meer in met een diesel”, zeggen HZ-onderzoekers Jakolien van der Meer en Céline Degroote.

Uniek: het Zero Emissie Transport Kompas (ZET Kompas)
De HZ-onderzoekers hebben alle variabelen in een model gegoten en een tool ontwikkeld om de totale eigendomskosten te berekenen. Er volgt een strategie uit die voor iedere ondernemer maatwerk is. De tool was er nog niet eerder en is dus uniek. Op basis van de uitkomsten kunnen Zeeuwse ondernemers een onderbouwd besluit nemen over welk type voertuigen ze moeten kopen.

Veertig bedrijven
Gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland heeft donderdag 22 april de eerste drie rapporten uitgereikt aan de transportbedrijven Verhelst Transport, Wielemaker en Zuidwest Logistiek. Zij weten wanneer ze het beste de overstap naar een duurzaam wagenpark kunnen maken, wat het kost en hoeveel CO2 ze uitstoten. Zij zijn de eerste drie bedrijven waar ZET Kompas is toegepast. Onderzoekers en studenten van de HZ willen de tool inzetten bij nog eens veertig Zeeuwse logistieke bedrijven. Daarnaast biedt het project Zero Emission Transport ook ondernemers de mogelijkheid om met elektrische bussen te proefrijden en hun rittenprofielen te laten analyseren.

Ben je of ken je een bedrijf voor dit ook interessant is? Stuur dan een mail naar Céline Degroote van HZ University of Applied Sciences (degr0007@hz.nl).

Foto’s overhandiging bij ZuidWest Logistiek in Goes.

Het project Zero Emissie Transport word mede mogelijk gemaakt door het Europese fonds voor regionale ontwikkeling, het Rijk en de Provincie Zeeland in het kader van OPZuid.

Innovatielijnen Zeeland Connect

Logistieke Stromen en Verbindingen

Zero Emissie Logistiek

Digitalisering en Robotisering

Autonoom Transport