Lab voor warehouse-innovaties in Rotterdam van start

Lab voor warehouse-innovaties in Rotterdam van start

27 mei 2020

Het Sharehouse Living Lab is officieel van start. In dit labratorium in Rotterdam doen 24 partners uit de wetenschap, het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid onderzoek naar warehouse-innovaties als AGV’s en exoskeletten.

Het Living Lab wordt momenteel in Rotterdam ingericht. Hier zal onderzoek worden gedaan naar diverse technologieën voor warehousing, waaronder AGV’s, exoskeletten, VR/AR wearables en forklift simulators. 

Vanuit de wetenschap zijn partijen als TNO, de Erasmus Universiteit Rotterdam en TU/Eindhoven bij het Living Lab aangesloten. Verder zijn onder meer de Stichting Logistica, KennisDC Logistiek, de gemeente Rotterdam, Vanderlande, Dexion, Prologis en Sendus Logistiek betrokken. 

Invloed technologie op mens en arbeid

Er zal in het Sharehouse Living Lab specifiek worden gekeken naar de relatie tussen technologie en mens, bijvoorbeeld door onderzoek naar ethische en veiligheidsaspecten. De ontwikkeling van sociaal-innovatieve kennis moet bedrijven ondersteunen bij technologische transities. Daarnaast wordt onderzocht hoe logistieke opleidingen en de arbeidsmarkt beter op elkaar kunnen aansluiten. Het lab wordt door het STC MBO college gebruikt voor vernieuwende onderwijsvormen en als testlocatie voor bedrijven uit de regio. 

Het streven is om ook in andere regio’s een Living Lab te starten. Sharehouse zegt op zoek te zijn naar leveranciers, bedrijven en onderzoeksinstellingen die inzetten op innovatie. 

 

Bron: LogistiekProfs