Nieuws Leerlingen presenteren poster GPS spoofing 

Leerlingen presenteren poster GPS spoofing

Wie kan zich aansluiten bij
Zeeland Connect?

Ben jij als vervoerder, verlader, logistiek dienstverlener of terminal actief in de logistiek? Of ben je actief in de bouw, productie of een andere sector met een eigen warehouse of voertuigen? Sluit je dan aan bij Zeeland Connect.

Agenda

Bekijk hier onze agenda voor de komende periode

Technasium leerlingen van Het Goese Lyceum presenteren poster over GPS spoofing

Donderdag 10 maart presenteerden Technasium leerlingen van Het Goese Lyceum het resultaat van hun onderzoek naar GPS spoofing (een aanval op een GPS-signaal) met autonome voertuigen. De poster die zij aan de hand van hun bevindingen hadden gemaakt, overhandigden zij aan René Castel van Lineage (voorheen Kloosterboer) en gedeputeerde Harry van der Maas van provincie Zeeland. De poster wordt op verschillende plaatsen bij Lineage opgehangen om medewerkers te attenderen op GPS spoofing.

Logistiek heeft veel te bieden

De opdracht van de leerlingen was onderdeel van het Dare2Share project. Een van de doelen van dit project is het geven van voorlichting op scholen. Zo is ook de samenwerking met het Technasium ontstaan. Remco de Rijke, projectmanager voor Dare2Share in Zeeland: ‘De logistieke arbeidsmarkt is krap en we willen jongeren enthousiast krijgen voor de sector. En we ondervinden dagelijks dat er nog steeds mensen zijn die denken dat logistiek iets met een warehouse en een vrachtwagen is. Zij staan er niet bij stil dat zoiets vernuftigs als autonoom transport, zero emissie transport, digitalisering & robotisering ook bij logistiek horen. We willen heel graag uitdragen dat logistiek veel te bieden heeft, mooie uitdagingen biedt en dus ook mooie banen.’

Praktijkopdracht rond autonoom transport

Tijdens een rondleiding in september 2021 in de haven van Vlissingen maakten Technasium leerlingen van Het Goese Lyceum en Het Pieter Zeeman Lyceum kennis met René Castel van Lineage. Hij is er werkzaam als coördinator training en ontwikkeling en weet als praktijkopleider als geen ander hoe belangrijk het human capital is.

Remco: ‘Een opdracht voor de leerlingen was snel geboren: hij vroeg ze om onderzoek te doen naar de veiligheidsaspecten bij autonoom transport. Verschillende groepjes gingen enthousiast aan de slag en zochten verschillende dingen uit. Vooral het resultaat van een groep leerlingen viel op: zij hebben een poster gemaakt over GPS-spoofing (een aanval op een GPS-signaal). Dat is een manier waarbij van buitenaf kan worden geprobeerd om de besturing van het autonoom voertuig over te nemen. Op de poster geven ze uitleg hierover en hoe je je daartegen kunt beveiligen.’

Overhandiging poster

Leerlingen Olaf Janse, Alex Dalebout en Justus Back presenteerden hun onderzoek, onder toeziend oog van trotse docenten en ouders. René Castel en gedeputeerde Harry van der Maas namen de poster samen in ontvangst. Provincie Zeeland is een van de partijen die het project Dare2Share financieel ondersteunt. De gedeputeerde legde uit dat de provincie zo een bijdrage wil leveren aan oplossingen van de vraagstukken binnen het MKB in logistiek, transport en supply chain management. Hij ziet het project als een mooie samenwerking tussen de scholen en het bedrijfsleven en een kans om jongeren te laten zien dat er genoeg te beleven is in Zeeland. Na afloop van hun presentatie werden de leerlingen geïnterviewd door Omroep Zeeland, wat het nog extra bijzonder maakte. Een rondleiding op de terminal maakte de presentatie compleet.

>> Bekijk hier het nieuwsitem van Omroep Zeeland

 

Meer informatie

Wil je meer weten over dit project, Dare2Share in Zeeland of wat Zeeland Connect voor jouw bedrijf of onderwijsinstelling kan betekenen? Neem contact op met Remco de Rijke, projectmanager Economische Impuls Zeeland / Dare2Share (remcoderijke@impulszeeland.nl of +31 6 30 56 62 78)

 

 

𝘋𝘦𝘻𝘦 𝘣𝘪𝘫𝘦𝘦𝘯𝘬𝘰𝘮𝘴𝘵 𝘪𝘴 𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳𝘥𝘦𝘦𝘭 𝘷𝘢𝘯 𝘋𝘢𝘳𝘦2𝘚𝘩𝘢𝘳𝘦 𝘦𝘯 𝘸𝘰𝘳𝘥𝘵 𝘮𝘦𝘥𝘦 𝘮𝘰𝘨𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘨𝘦𝘮𝘢𝘢𝘬𝘵 𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘩𝘦𝘵 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘦𝘦𝘴 𝘍𝘰𝘯𝘥𝘴 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘙𝘦𝘨𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭𝘦 𝘖𝘯𝘵𝘸𝘪𝘬𝘬𝘦𝘭𝘪𝘯𝘨, 𝘩𝘦𝘵 𝘙𝘪𝘫𝘬, 𝘥𝘦 𝘗𝘳𝘰𝘷𝘪𝘯𝘤𝘪𝘦 𝘡𝘦𝘦𝘭𝘢𝘯𝘥 𝘦𝘯 𝘗𝘳𝘰𝘷𝘪𝘯𝘤𝘪𝘦 𝘓𝘪𝘮𝘣𝘶𝘳𝘨

Innovatielijnen Zeeland Connect

Logistieke Stromen en Verbindingen

Zero Emissie Logistiek

Digitalisering en Robotisering

Autonoom Transport