Nieuws Live Test Autonome Terminaltrekker 

Live Test Autonome Terminaltrekker 

Wie kan zich aansluiten bij
Zeeland Connect?

Ben jij als vervoerder, verlader, logistiek dienstverlener of terminal actief in de logistiek? Of ben je actief in de bouw, productie of een andere sector met een eigen warehouse of voertuigen? Sluit je dan aan bij Zeeland Connect.

Agenda

Bekijk hier onze agenda voor de komende periode

Live tests van autonome terminaltrekker in drukke containerterminal

Er zijn grote stappen gemaakt in het OPZuid-project Living Lab Autonoom Transport Zeeland. Eind januari heeft de eerste live test plaatsgevonden in Vlissingen met een autonome terminaltrekker. Een mooie vooruitgang binnen ons project!

Uniek

Een Terberg YT203EV Drive By Wire terminaltractor, uitgerust met een EasyMile autonoom rijden systeem, is in januari met ondersteuning van Solid Port Solutions getest op de Lineage Logistics (voorheen bekend als Kloosterboer) terminal in Vlissingen. De route werd in de software in kaart gebracht en communicatie kwam tot stand tussen de terminalsystemen en het voertuig.

Deze autonome terminaltrekker is anders dan andere autonome voertuigen: het rijdt niet via geleiding in de weg, waardoor het gemakkelijk inzetbaar is op diverse locaties. Daarnaast wordt het voertuig wordt ook voorbereid om op de openbare weg te kunnen rijden. Er zijn namelijk twee onderdelen in ons project: rijden in mixed traffic terminal operation én  in mixed traffic op de openbare weg. We hebben nu de eerste succesvolle tests op de terminal achter de rug, later in het project richten we ons testen op de openbare weg van Vlissingen-Oost . Hierbij hebben we aandacht voor het identificeren van verkeersrisico’s, technologieverbetering en veiligheidsmaatregelen. 

OPZuid Living Lab Autonoom Transport Zeeland

De test is onderdeel van het OPZuid-project Living Lab Autonoom Transport Zeeland. Binnen het project ontwikkelen we een open innovatiesysteem waarin logistieke bedrijven, technologieaanbieders voor autonome voertuigen, wegbeheerders en kennisinstellingen gezamenlijk innoveren en experimenteren met autonome voertuigen met mixed traffic in real-life logistieke operaties en op de openbare weg.

Vervolg

De terminaltrekker voerde met succes basismanoeuvres uit in een terminalomgeving met gemengd verkeer, waarmee een belangrijke projectmijlpaal werd voltooid. In april van dit jaar keert de trekker terug naar Vlissingen voor verdere praktijktesten. We kijken uit naar het vervolg!

Autonome terminaltrekker
Autonome terminaltrekker

Het project Living Lab Autonoom Vervoer wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Nederlandse overheid en de Provincie Zeeland, in het kader van het gebiedsontwikkelingsprogramma OPZuid.

Innovatielijnen Zeeland Connect

Logistieke Stromen en Verbindingen

Zero Emissie Logistiek

Digitalisering en Robotisering

Autonoom Transport