Opening eerste snellaadstation in Zeeuws-Vlaanderen

Opening Groen Goud Biervliet in Biervliet

Een belangrijke dag voor Zeeuws-Vlaanderen, want op 9 juni 2023 werd het eerste snellaadstation officieel geopend langs de N61. Het snellaadstation, genaamd Groen Goud Biervliet, voorziet elektrische voertuigen van een snelle en handige oplaadoplossing. De feestelijke opening werd verricht door burgemeester Merrienboer van de gemeente Terneuzen.

Groen Goud Biervliet beschikt over zeven laadpalen met elk een vermogen van 180 kWh, waardoor elektrische voertuigen snel kunnen worden opgeladen. De duurzaamheid van dit snellaadstation gaat verder dan alleen het opladen van elektrische voertuigen. De familie Goud heeft 3000 zonnepanelen op het dak en nog eens 4000 op het land geplaatst. Deze panelen genereren in totaal 2 megawatt aan elektriciteit. Daarnaast zijn er maar liefst 200 bomen geplant, en is er ruimte gemaakt voor meer dan 100 meter Zeeuwse haag, evenals talloze planten en struiken. Bij de aanleg van het park is rekening gehouden met de wensen van de provincie Zeeland, zoals vastgelegd in de Zeeuwse bosvisie.

Om het wachten tijdens het opladen aangenamer te maken, is er een aantrekkelijke locatie gecreëerd. Zodra een auto is aangesloten op de laadpaal, kunnen bestuurders naar de kiosk gaan. De kiosk bestaat uit een algemene ruimte met automaten en enkele zitjes. Als zakelijke rijder kun je zelfs gebruikmaken van een aparte ruimte om in alle rust te werken.

Voor degenen die even de benen willen strekken, is er een prachtig natuurrijk parkje aangelegd. Je wandelt over een brug en komt in een klein park terecht. Het wandelpad leidt naar een uitkijkpunt vanwaar je een mooi uitzicht hebt op het park en de zonnepanelen die gebruikt worden om de auto’s op te laden. Ook aan kinderen is gedacht, met speciale ‘kabouterpaadjes’ langs het wandelpad, waardoor het voor hen een echt avontuur wordt.

Naast het opladen van voertuigen is er ook gekeken naar de groeiende vraag naar diverse producten. Daarom zijn er automaten geplaatst waar verschillende landbouwproducten zoals aardappelen, uien en eieren kunnen worden gekocht. Daarnaast is er een automaat met een ruime keuze aan warme dranken, zoals koffie en chocolademelk. En tot slot is er ook een automaat met een assortiment van snoep en frisdranken. Alle automaten bieden de mogelijkheid om contactloos te betalen. Bovendien is er een toilet aanwezig, dat zeer hygiënisch en veilig is dankzij het zelfreinigende mechanisme. Na elk gebruik wordt niet alleen het toilet gereinigd, maar ook de vloer, zodat iedereen altijd gebruik kan maken van een schoon toilet.

Met de opening van Groen Goud Biervliet is een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van duurzame infrastructuur in Zeeuws-Vlaanderen. Dit snellaadstation, dat niet alleen snel opladen mogelijk maakt, maar ook aandacht heeft voor natuur en comfort, draagt bij aan de bevordering van elektrische mobiliteit in de regio. Het is weer een positieve stap in de richting van een groenere toekomst.