Home » Projecten » Archief » Central Gate

Central Gate

Wie kan zich aansluiten bij
Zeeland Connect?

Ben jij als vervoerder, verlader, logistiek dienstverlener of terminal actief in de logistiek? Of ben je actief in de bouw, productie of een andere sector met een eigen warehouse of voertuigen? Sluit je dan aan bij Zeeland Connect.

Agenda

Bekijk hier onze agenda voor de komende periode

Central Gate

Het transport over de weg is vandaag de dag blijvend belangrijk om de aan- en afvoer van goederen in de Zeeuwse havenregio mogelijk te maken. Voor een goede beeldvorming: in 2016 ging 25% van de zeevaart gerelateerde op- en overslag via de weg.

Om deze modaliteit te faciliteren, zijn er bij de terminals in het havengebied processen voor o.a. identificatie van lading en chauffeur (dit kan per terminal verschillen). Met het FastXS project (invoering CargoCard) worden deze processen in Zeeland al zo veel als mogelijk gestandaardiseerd. Het blijft echter een uitdaging om bij veranderde aankomst- en vertrektijden van vraag en aanbod, deze processen op elkaar af te stemmen en voldoende parkeerplek en faciliteiten te bieden aan wachtend en doorgaand verkeer. In deze tijd van digitalisering moet het mogelijk zijn just-in-time trucks/lading af te roepen naar de terminal, vanuit een locatie die ingericht is om de benodigde services te kunnen bieden aan het goederenvervoer via de weg.

Rol Zeeland Connect

Zeeland Connect speelt hier op in door samen met het bedrijfsleven de logistieke positie in Zeeland te versterken. De komende maanden vindt een samenwerking plaats tussen Zeeland Seaports en HZ University of Applied Sciences (beide projectpartners binnen Zeeland Connect), om de haalbaarheid voor een centrale voorziening te onderzoeken. Hierbij wordt in het begin uitgegaan van een nadrukkelijke logistieke functie voor de terminals in het havengebied en het inventariseren van benodigde voorzieningen. In een later stadium zullen ook de mogelijkheden van deze locatie op het gebied van o.a. havenveiligheid en personeelsuitwisseling worden meegenomen.

Maasvlakte Plaza

Als toonaangevend voorbeeld opende Havenbedrijf Rotterdam in mei 2017 Maasvlakte Plaza. Dit Plaza biedt vrachtwagenchauffeurs en havenbedrijven soortgelijke diensten en processen, zoals Zeeland Connect die voor ogen heeft. Dit biedt een prima voedingsbodem om soortgelijke kansen en mogelijkheden in de Zeeuwse havenregio te creëren. Het initiatief biedt Zeeland een unieke kans om als havencomplex- en gemeenschap een modern, efficiënt en veilig imago te krijgen.

Betrokken partijen

HZ University of Applied Sciences, North Sea Port

Interesse?

De komende maanden zal het bedrijfsleven actief worden betrokken in deze verkenning om de behoeftes, wensen en voor- en nadelen van een Central Gate voorziening in Zeeland verder uit te werken. Heeft u interesse hierover actief mee te denken of heeft u vragen? Neem dan contact op via het contactformulier of met de contactpersoon projectleider Zeeland Connect: Rubin van der Linde rubinvanderlinde@zeeland-connect.nl

Lees de eerste resultaten van het onderzoek naar Central Gate in dit artikel.

Nieuws

Congestieonderzoek Zeeland

Congestieonderzoek Zeeland

Nieuwe ruimte op het net voor grootverbruikers elektriciteitsnet Zeeland, onvoldoende om de gehele wachtlijst op te lossen. Onderzoek van landelijk netbeheerder TenneT in samenwerking met…

read more
Netwerkbijeenkomst Adri&Zoon

Netwerkbijeenkomst Adri&Zoon

Rondleiding bij Adri & Zoon op 30 mei.
30 mei waren we op bezoek bij Adri & Zoon Yerseke voor een uitstekend verzorgde netwerkbijeenkomst en rondleiding in het bedrijf.

read more
Verladerskring bij DSV

Verladerskring bij DSV

Verladerskring Noord bezoekt DSV – Global Transport and Logistics. Gisteren was de allereerste bijeenkomst van de nieuwe verladerskring `Noord` bij DSV Solutions in Tholen.

read more

Innovatielijnen Zeeland Connect

Logistieke Stromen en Verbindingen

Zero Emissie Logistiek

Digitalisering en Robotisering

Autonoom Transport