Spitsmijdingen

Spitsmijdingen

Vele import en export containers van verladers uit Zeeland van en naar de Rotterdamse haven gaan nog altijd via de weg. Dit gebeurt grotendeels tijdens de spitsuren. Zeeland Connect en De Verkeersonderneming startten een project, met als doel de ritten tijdens de spits op drukke Rotterdamse wegen (o.a. A15) te mijden door inzet van containerbinnenvaart. Er zijn nu al dagelijks mogelijkheden in de Zeeuwse havens om containers via de binnenvaart van en naar omliggende havens te vervoeren. Dit biedt verladende partijen rust in de planning door betrouwbare aan- en aflevermomenten, verhoogde beschikbaarheid lege containers in de regio en mede daardoor leiden tot lagere (transport-) kosten.

Zeeland Connect speelt hiermee in op de vraag van het bedrijfsleven om de inzet van deze duurzame modaliteit in Zeeland en van en naar de havens van Zeeland Seaports te stimuleren. De start van het project richt zich op temperatuurgevoelige lading, zo wordt een binnenvaartschip voorzien van extra koelcapaciteit. Ook voor niet-gekoelde lading wordt binnen  het project gekeken naar de voordelen van het gebruik van de binnenvaart. Het project is in augustus dit jaar gestart en kent een looptijd t/m december 2018.

Beoogde resultaten

Dit project biedt kansen de containerlogistiek van en naar Zeeland te versterken door de voordelen voor de verlader te combineren met de logistieke mogelijkheden in de regio. Door het mijden van vervoer via de weg tijdens de spits, wordt een afname van ruim twee miljoen wegkilometers per jaar beoogd.

Betrokken partijen

Zeeland Connect en De Verkeersonderneming zijn de initiatiefnemers van dit project. De Verkeersonderneming is een publiek-private samenwerking van gemeente Rotterdam, Metropoolregio Den Haag, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu/Rijkswaterstaat en Havenbedrijf Rotterdam. Het project sluit daarnaast aan op de lopende samenwerking met het programma Lean&Green Off-Road van Topsector Logistiek.

Interesse?

Zeeland Connect komt graag in contact met verladers die containers tussen Zeeland en Rotterdam volledig via de weg vervoeren. Neem contact op via het contactformulier of met de projectmanager Wouter Vos via wouter.vos@northseaport.nl.