Bezoek Outokompu

Verladerskring bezoekt Outokompu

Zeeland Connect organiseert 4x per jaar de Verladerskring Kanaalzone. Een zeer succesvol netwerkmoment: tijd om elkaar te ontmoeten en we delen ontwikkelingen met elkaar. Het is altijd goed om van elkaar op de hoogte te zijn wat er speelt. Uitdagingen zijn er in de logistiek genoeg: congestie in de grote zeehavens, personeelstekorten, digitalisering, verduurzaming etc. Ook zien we wat de invloed is van bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Heel interessant om dingen van en met elkaar te delen. 

Deze keer waren we op bezoek bij Outokumpu. Leuk om te weten dat bij de keuze van een nieuwe vestiging de kustlijn van Polen tot Duinkerke is onderzocht en dat toch heel bewust is gekozen voor Gemeente Terneuzen. Locatie Terneuzen is een relatief kleine vestiging, maar wel met de hoogste volumes. Zes dedicated schepen leveren de inkomende RVS-rollen vanuit Finland. In Terneuzen worden de rollen op maat gemaakt en verpakt en verstuurd naar de klanten. Met bijvoorbeeld eigen spoorfaciliteiten is Terneuzen uitgegroeid tot een grote logistieke hub voor Outokumpu. Alle wereldwijde locaties digitaal op elkaar aansluiten is een mega-klus voor Outokumpu; dat gaat een uitdaging worden de komende tijd.

Peter Gideonse van Impuls Zeeland vertelde over het EU-Handelsprogramma en de Brexit Adjustment Reserve (BAR) van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hiermee onderzoek je kansen als gevolg door de Brexit. Ook volgt er later een compensatieregeling voor extra gemaakte kosten. Voor meer informatie zie https://www.impulszeeland.nl/nl/bar 

Vaste prik tijdens onze bijeenkomsten: verladers deelden ook ontwikkelingen met elkaar. De lage waterstanden en personeelstekorten geven bijvoorbeeld nieuwe uitdagingen. We sloten af met een zeer interessante rondleiding. Bedankt voor de leuke en interessante ontvangst Wilco de Zwart!

Met Wilco de Zwart van Outokumpu, Tim Borteel van Vlaeynatie BV, Hans Durinck van Katoen Natie, Ilona van Drongelen van Ovet BV, Rob Spruit en Gijs Kramer van Heros Sluiskil B.V., Hanna Dekker van ICL-IP, Cees-Willem Koorneef van Zeeland Connect, Peter Gideonse en Remco de Rijke van Impuls Zeeland