Bedrijfsbezoeken Verladerskring bij Yara Sluiskil

Verladerskring bij Yara Sluikil

Wie kan zich aansluiten bij
Zeeland Connect?

Ben jij als vervoerder, verlader, logistiek dienstverlener of terminal actief in de logistiek? Of ben je actief in de bouw, productie of een andere sector met een eigen warehouse of voertuigen? Sluit je dan aan bij Zeeland Connect.

Agenda

Bekijk hier onze agenda voor de komende periode

Met de Verladerskring op bezoek bij Yara in Sluiskil

Voor deze speciale editie van de Verladerskring waren we te gast bij Yara. Deze bijeenkomst stond in het teken van ondermijnen van criminaliteit en was eenmalig ook open voor niet leden.

Marlon Frijters, werkzaam bij Taskforce-RIEC Zeeland-Brabant en Platform voor Veilig Ondernemen Zeeland-Brabant, was te gast samen met een ervaringsdeskundige die zich in het verleden bezig hield met criminele activiteiten. Doel is om de overheid en de samenleving bewust en weerbaar te maken voor misbruik door criminelen. Transport Facilitated Organised Crime (TFOC) vindt veel plaats via bestaande logistieke lijnen, iedere crimineel heeft immers transport nodig. De transportbedrijven die hiervoor gebruikt worden, zijn vaak onbewust betrokken. De regio Zeeland is een groot logistiek knooppunt tussen de havens van Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam. Dit knooppunt wordt niet alleen gebruikt voor het vervoer van legale goederen, maar helaas dus ook illegale goederen, zoals drugs en wapens. Deze vorm van criminaliteit ondermijnt de transportsector en de overheid. Daarnaast brengt het geweld met zich mee, wat gevaar veroorzaakt voor medewerkers binnen de transportsector. Onder de vlag van het programma TFOC wordt er in samenwerking tussen overheid en ondernemers alles aan gedaan om de criminaliteit uit de branche te weren. Door de transportsector bewuster te maken van de gevaren en de signalen van ondermijnende criminaliteit, kunnen we het criminelen moeilijk maken deze sector te gebruiken. Meer informatie of Interesse in een on site training, neem gerust contact op met Marlon! #samensterktegenondermijning

Daarna volgde een rondleiding over het terrein van Yara Sluiskil. Deze productievestiging is al sinds 1929 op de huidige locatie gevestigd en is een van de grootste productielocaties van het Noorse Yara concern. Met 700 eigen medewerkers en ruim 200 contractors worden stikstofhoudende kunstmest en industriële chemicaliën gemaakt, zoals Air1 en NOxCare waarmee schadelijke stikstofoxiden (NOx) kan worden afgevangen. Ook produceert Yara Sluiskil CO2 voor de bubbels in frisdrank en bier, maar ook droogijs waarop bijvoorbeeld vaccins worden vervoerd of levering van CO2 als groeistof in het naastgelegen glastuinbouwgebied. De fabrieken behoren tot de meest efficiënte ter wereld. We hebben ook een inkijkje gekregen in de verduurzamingsplannen van Yara, want hier ligt een enorme opgave voor het bedrijf. Naast het aanpassen van bestaande installaties wordt er volop gewerkt aan CCS als tijdelijke oplossing, waarbij CO2 opgeslagen wordt onder de zeebodem, en groene waterstof. Bedankt voor de zeer interessante rondleiding Michèle Koch en Tom Tissink!

Ilona van Drongelen van Ovet over deze bijeenkomst: ‘Ook bedrijven in de criminele sector hebben transport nodig, daarom een heel belangrijk onderwerp aangezien ieder logistiek bedrijf hiermee te maken kan krijgen. Wat vooral indruk maakte was dat de duidelijke aandachtspunten, die door TFOC werden aangehaald om criminaliteit te ondermijnen. Deze werden bevestigd door iemand die aan de andere kant van de lijn heeft gestaan. Daarnaast was de rondleiding op het terrein van Yara erg indrukwekkend en leerzaam.’

Innovatielijnen Zeeland Connect

Logistieke stromen en verbindingen

Zero emissie logistiek

Digitalisering en robotisering

Autonoom transport