Innovatietafels Zero Emissie

07 april 2021

Op maandag 29 en dinsdag 30 maart 2021 organiseerde Zeeland Connect twee kleinschalige interactieve lunchsessies rond het thema Zero Emissie Transport. We hadden een mooie mix van deelnemers die ondernemers, overheid en onderwijs vertegenwoordigden. Dankzij hun inbreng hebben we weer genoeg stof tot nadenken! En met veel interesse kijken we uit naar het TCO-model dat eind april wordt gepresenteerd.

Thema

Eerder organiseerden we al vergelijkbare sessies rond Digitalisering & Robotisering, Logistieke Stromen en Verbindingen en Human Capital. Doel van deze sessies is om met elkaar in gesprek te gaan rond een thema en na te gaan wat de impact is van bepaalde ontwikkelingen op de bedrijfsvoering van (logistieke) ondernemers.

Vooruitkijken

Gerben Rodts van Stichting Duurzame Mobiliteit Zeeland was een van de deelnemers: “Leuk om ondernemers te ontmoeten uit de logistiek die vóóruit kijken en aan het zoeken zijn hoe ze hun vrachtwagens kunnen verduurzamen. Dat is nog niet eenvoudig… Gaat de toekomst zúlke goede batterijen brengen dat er over een paar jaar elektrische vrachtwagens zijn die 600 km per dag kunnen rijden én voldoende laadvermogen overhouden of kan dit soort voertuigen straks alléén emissievrij rijden op waterstof? En betekent dit dan een kostenverhoging per kilometer of juist niet? Een mooi voorbeeld van wat er al wél kan is deze ‘Pick & Carry Kraan’ bij Aarnoutse Transport in Oostburg! Goed bezig daar!” 

Nog veel vragen

Wat Zero Emissie Transport betreft is duidelijk dat we in een transitieperiode zitten, waarbij de richting en het doel wel helder zijn, maar de weg ernaar toe nog op een aantal punten onduidelijk is. Er zijn nog veel vragen, zoals:

  • Kiezen we voor batterij elektrisch vervoer of waterstof?
  • Wat ten aanzien van de laadinfrastructuur? Niet alleen in de regio, maar ook daarbuiten?
  • In welke mate biedt de energietransitie ruimte voor nieuwe bedrijfsconcepten?
  • Gaan we bestaande processen verduurzamen, of geheel nieuwe structuren introduceren? Denk aan meer gezamenlijk gebruik te maken van de beschikbare transportmiddelen.
  • Wat te doen met het slim plannen en organiseren van transporten om piekbelasting bij het laden op het elektriciteitsnet te voorkomen?
  • Hoe neem je als ondernemer je mensen mee in deze veranderingen?

Een hele hoop vragen waarop we de antwoorden nog niet hebben, maar waarbij de deelnemers wel al bewust bezig zijn met wat komen gaat en met elkaar in gesprek willen blijven.

Total Cost of Ownership

Er zijn al een paar proefprojecten gestart, waarbij gekeken wordt wat de impact is van de transitie naar zero emissie transport. Simpelweg omdat het niet de vraag is of de transitie doorgaat, maar hoe. Dat de ontwikkelingen razendsnel gaan is mede ook een reden om hierin samen op te trekken. Het is voor individuele ondernemers bijna niet bij te houden. Eén concreet aanknopingspunt kunnen we wel al naar uitkijken: de verwachte TCO-scan (total cost of ownership) die momenteel ontwikkeld wordt als onderdeel van OPZuid-project Zero Emissie Transport door de HZ. Naar verwachting wordt deze scan eind april beschikbaar. Zeeland Connect zal kijken op welke manier we deze scan toegankelijk kunnen maken voor een zo’n breed mogelijke doelgroep.