Bedrijfsbezoeken Technasium-leerlingen

Technasium-leerlingen kennismaking logistiek

Wie kan zich aansluiten bij
Zeeland Connect?

Ben jij als vervoerder, verlader, logistiek dienstverlener of terminal actief in de logistiek? Of ben je actief in de bouw, productie of een andere sector met een eigen warehouse of voertuigen? Sluit je dan aan bij Zeeland Connect.

Agenda

Bekijk hier onze agenda voor de komende periode

Technasium-leerlingen maken kennis met de logistieke sector

Als Zeeland Connect vinden we het belangrijk om de logistieke sector ook bij middelbare scholen te promoten. Samen met Diane Robyn en Hans Braakmann van Scholengroep Pontes en Renate Salomé-Louwerse van Lodewijk College in Terneuzen hebben we vorige week een bus vol Technasiumleerlingen laten kennismaken met de logistieke sector. We gingen op bezoek bij Elopak in Terneuzen, Yara Sluiskil en Outokumpu in Westdorpe. Zo zagen de leerlingen tijdens bedrijfsbezoeken dat logistiek meer is dan een vrachtwagen en een opslagloods.

Opdrachten

Daarnaast gingen de leerlingen met een aantal logistieke opdrachten terug naar school. Opdrachtgevers zoals deze bedrijven zijn onmisbaar voor het Technasium. Want dankzij hen vloeien er hele interessante opdrachten voort uit de bedrijfsbezoeken voor de leerlingen, zoals een onderzoek naar logistieke processen en de mogelijkheden voor een optimale bezetting.

Bezoek aan Elopak

De dag begon met een bezoek aan Elopak in Terneuzen, waar Production Manager Jurjan Bruins Slot ons kennis liet maken met Elopak en zijn collega’s ons daarna door de fabriek rondleidden. Sinds 1968 produceert Elopak in Terneuzen kartonnen drankverpakkingen voor zuivel, sap, soep, saus en water. Daarnaast is het bedrijf ook leverancier van complete verpakkingssystemen bestaande uit verpakkingsmaterialen, vulmachines en distributiesystemen. Elopak Terneuzen produceert jaarlijks maar liefst ruim 5 miljard verpakkingen voor klanten over de hele wereld. In volcontinudienst wordt het gecoate karton bedrukt en gevormd tot de bekende Pure-Pak® verpakking. Interessant om te zien waar al die bekende drinkpakken gemaakt worden!

Bezoek aan Yara

Na aankomst in Sluiskil wachtte de leerlingen een lekkere lunch in de Schapenwei, een groene oase van rust net buiten het fabrieksterrein. Peggy de Mey en Tom Tissink gaven uitleg over Yara en de opdracht voor de leerlingen. Daarna kregen we vanuit de bus een rondleiding door Michèle Koch over het terrein van Yara Sluiskil. Deze productievestiging is al sinds 1929 op de huidige locatie gevestigd en is een van de grootste productielocaties van het Noorse Yara concern. Met 700 eigen medewerkers en ruim 200 contractors worden stikstofhoudende kunstmest en industriële chemicaliën gemaakt, zoals Air1 en NOxCare waarmee schadelijke stikstofoxiden (NOx) kunnen worden afgevangen. Ook produceert Yara Sluiskil CO2 voor de bubbels in frisdrank en bier, maar ook droogijs waarop bijvoorbeeld vaccins worden vervoerd of levering van CO2 als groeistof in het naastgelegen glastuinbouwgebied. De fabrieken behoren tot de meest efficiënte ter wereld. We hebben ook een inkijkje gekregen in de verduurzamingsplannen van Yara, want hier ligt een enorme opgave voor het bedrijf. Naast het aanpassen van bestaande installaties wordt er volop gewerkt aan CCS als tijdelijke oplossing, waarbij CO2 opgeslagen wordt onder de zeebodem, en groene waterstof.

Bezoek aan Outokumpu

De locatie van Outokumpu in Westdorpe is een relatief kleine vestiging, maar wel met de hoogste verzending finish goods van alles sides binnen Europa. Samen met zijn collega’s verzorgde Timo Rohling een interessante rondleiding. Zes dedicated schepen leveren de inkomende RVS-rollen vanuit Finland. In Terneuzen worden de rollen op maat gemaakt,verpakt en verstuurd naar de klanten binnen geheel Europa. Met een eigen spoorfaciliteit en eigen kade is Terneuzen uitgegroeid tot een grote belangrijke logistieke hub voor Outokumpu.

Outokumpu heeft meer dan 9.000 medewerkers in dienst. Gevestigd in meer dan 30 landen wereldwijd  is Outokumpu één van de belangrijkste producenten van corrosie-, zuur- en hittebestendige platte producten van roestvast staal. Zij vormen de materiaalbasis voor vele toepassingsgebieden: van architectuur tot consumptiegoederen en industriële toepassingen.

Klanten in de gehele roestvaststaalsector wereldwijd worden bediend met een breed scala aan producten, moderne productietechnologieën en een hoge kwaliteitsstandaard van de Outokumpu-fabrieken in Duitsland, Finland, Groot-Brittannië en Zweden.

Meer info

Ondanks de zomerse hitte waren het weer interessante bedrijfsbezoeken en zijn we benieuwd naar de bevindingen waar de leerlingen mee komen. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem contact op via info@zeeland-connect.nl!

Innovatielijnen Zeeland Connect

Logistieke stromen en verbindingen

Zero emissie logistiek

Digitalisering en robotisering

Autonoom transport

Adres:

Zeeland Connect
Edisonweg 37 D1,
4382 NV Vlissingen

© IBC Communicatie 2024 voor Zeeland Connect