Zeeland Connect On Tour 2023

Terugblik Zeeland Connect On Tour 2023

Zeeland Connect On Tour 2023: een tour met onze trailer langs mooie bedrijven in de provincie, waar we elkaar konden ontmoeten. Een mooie gelegenheid om te horen wat er speelt in de transport en logistiek. Op elke locatie zoomden we in op specifieke logistieke onderwerpen door interactieve presentaties en breakout-sessies. Tot slot kregen we bij ieder bedrijf een rondleiding en mochten we een kijkje in de keuken nemen.

We hadden iedere bijeenkomst ruimte voor een kleine groep ondernemers. Kleinschalige ontmoetingen met collega’s die werkzaam zijn in en met logistiek en transport. De drie sectoren waren mooi vertegenwoordigd tijdens onze tour: ondernemers, onderwijs en overheid. We sloten de tour af met een netwerkbijeenkomst. Stuk voor stuk interactieve bijeenkomsten met volop gelegenheid om te netwerken!

Adri & Zoon in Yerseke
Een mooie start van onze Zeeland Connect On Tour met het eerste bedrijfsbezoek aan Adri & Zoon Yerseke! We hadden een stralend zonnetje tijdens het opzetten van onze trailer bij Adri & Zoon Yerseke, dat beloofde al veel goeds. We gingen met elkaar in gesprek over ontwikkelingen in de logistiek, duurzaamheid en human capital. En tijdens het bedrijfsbezoek namen Jordin van Hekke en Peter Vreugdenhil ons mee. Het familiebedrijf koopt dagelijks vis, schelp- en schaaldieren van over de hele wereld in. Hiervoor maakt het bedrijf gebruik van maar liefst 25 verschillende visafslagen in het binnen- en buitenland. Indrukwekkend om dit achter de schermen te mogen aanschouwen!

Omoda in Zierikzee
Zeeland Connect On Tour ging dinsdag 4 april verder naar Zierikzee. We parkeerden onze trailer bij Omoda, waar Wilhelm Verton ons meenam in de wereld van fashion en e-commerce. Heel interessant om te zien wat ervoor nodig is om die leuke schoenen of kleding in jouw favoriete stijl te laten zien, ze daarna in jouw winkelmandje te krijgen en vervolgens vanuit het magazijn bij jou thuis te bezorgen. 

Leuk weetje! In het jaar 1875 had de familie Verton, grondlegger van Omoda, al een vooruitziende blik. De (bet)overgrootvader van de huidige eigenaren was de schoenmaker van het Zeeuwse plaatsje Burgh en de dorpjes daaromheen. Bestellingen opnemen en gratis thuisbezorgen zat er toen al in bij de familie, want de schoenen werden met paard en wagen aan huis gebracht.

Van Opdorp Transport in Sas van Gent
Zie je ‘m stralen? Onze trailer had hier een prachtige plek tussen de grote jongens van Van Opdorp Transportgroep én de elektrische vrachtwagen van Scania Nederland. 

Een ideale locatie om in gesprek te gaan met Manon van Opdorp over het ondernemerschap en de uitdagingen die op de logistieke sector afkomen, waaronder de energietransitie en elektrificatie. Mooi om te zien dat Manon samen met haar team al bewust bezig is met de transitie en actief wil voorsorteren op toekomstige ontwikkelingen. 

Tijdens de rondleiding liet Mario Bosch ons zien waar het bedrijf sterk in is: transport, cleaning en opslag. Als kers op de taart mochten we zelf achter het stuur kruipen van een elektrische Scania die Paul de Rijke van DHC Zeeland en Hans Binnendijk van Scania Benelux hadden klaar staan. Conclusie van de dag: elektrisch rijden moet je écht zelf beleven en ervaren! En aan de grote grijnzen op alle gezichten te zien na een rondje rijden, zijn Paul en Hans daarin geslaagd!

Dek Opleidingen in Louwman Mercedes-Benz in Goes
Na een bezoek aan Yerseke, Zierikzee en Sas van Gent sloten we met onze trailer de toer af in Goes, met een bezoek aan Dek Opleidingen. De aansluitende netwerkbijeenkomst bij Louwman Mercedes-Benz was een mooie afsluiter van deze week. 

Wederom een bezoek aan een prachtig Zeeuws familiebedrijf dat Jos Dek samen met zijn zus runt. Met een groot team werken ze iedere dag aan veiligheid in het verkeer en op de werkplek. Jurgen Marijs liet ons zien waar dat allemaal gebeurt en we kropen zelf ook even terug in de schoolbanken voor een spoedcursus(je) Ladingzekeren. Leerzaam! En ook vanmiddag konden we het elektrisch rijden zelf ervaren, in de spiksplinternieuwe Volvo-trekker die Bluekens Truck en Bus b.v. had meegenomen.

We kijken terug op een prachtige week, zo blikte Cees-Willem Koorneef met een aantal aanwezigen terug tijdens de netwerkbijeenkomst aansluitend bij Louwman Mercedes-Benz. Duurzaamheid, zero emissie en de energietransitie bleken actuele onderwerpen. Dat kon ook gastheer Josmar van Belzen beamen, omdat ze tijdens zijn gesprekken met ondernemers over mobiliteitsvraagstukken ook steeds aan bod komen. Julia Williams-Jacobse legde uit hoe ondernemers zich kunnen voorbereiden op zero emissie in de transport tijdens de Zero Emission Truck Academy die binnenkort van start gaat (houd onze pagina de komende tijd in de gaten voor meer info).

Tijdens de gesprekken in de trailer afgelopen week kwam ook duidelijk naar voren dat we elkaar nodig hebben en moeten samenwerken om de uitdagingen rond de energietransitie aan te kunnen gaan. Jo-Annes de Bat van Provincie Zeeland prijsde tijdens de netwerkbijeenkomst het werk van Zeeland Connect als Zeeuws kennis- en innovatienetwerk voor de logistiek en noemde het belang van samenwerking tussen de drie O’s: ondernemers, onderwijs en overheid. De gedeputeerde deed een warme oproep aan Zeeuwse ondernemers in de logistiek om ook actief te worden in het netwerk. Een mooie inhaker voor Ronald Wielemaker, zelf transportondernemer en voorzitter van Zeeland Connect, die aankondigde dat Kotra Logistics ook partner wordt van ons netwerk! Daar zijn we ontzettend blij mee!

Aan alles komt een eind en zo ook aan onze Zeeland Connect On Tour. We kijken terug op mooie ontmoetingen, interessante gesprekken en leuke ervaringen! Blijf ons volgen via LinkedIn, want er komen dit jaar nog veel meer van dit soort events voorbij. Heb je in de tussentijd vragen? We horen ze graag via info@zeeland-connect.nl!